Veckobrev v. 39

 

I nästa vecka har vi två studiedagar, den 1 och 2 oktober. Det är ett ypperligt tillfälle för eleverna att jobba ikapp med skolarbete om de ligger efter med något. 

 

Vi har idag pratat med alla elever om att datorn ska användas till skolarbete under lektionerna. Om vi ertappar någon med att spela dataspel eller kolla på youtubeklipp under lektionstid så kontaktar vi er. Vid upprepad förseelse tar vi helt enkelt datorn ifrån eleven och tar ny kontakt med er vårdnadshavare. 

 

Torsdagen den 8 oktober har vi en friluftsdag och de elever som bor i Stavsjö får samlas direkt vid parkeringen.  Hembrev – höstvandring åk 7

 

Ämnesplaneringar för vecka 40

ENGELSKA: Alfredo har varit sjuk torsdag och fredag men återkommer förhoppningsvis på måndag.

 

MATEMATIK:

 7C och 7D: Vi har nu gått igenom prefix, volym och primtal. Kommande vecka är det dags att repetera då det är ett skriftligt prov den 9 oktober./ Carina

7A och 7B har nu fått genomgång på samtliga moment som blir aktuella på provet vecka 41 fredagen den 9 oktober./Barbro

De moment/arbetsområden som vi hittills hunnit med:

  • Taluppfattning, positionssystemet med decimaltal
  • De fyra räknesätten
  • Multiplikation och division med stora och små tal (10, 100 och 1000… samt 0,1 och 0,01…)
  • Avrundning och överslagsräkning
  • Delbarhet samt primtal
  • Enhetsomvandling med prefixen hekto och kilo samt deci, centi och milli

 

NO:

 I fysiken (7A och 7C) har vi genomfört flera vetenskapliga undersökningar på temat rörelse och gravitation. I nästa vecka ska vi prata lite om hur man beräknar hastigheter och hur man tolkar diagram./Christian

7B och 7D har haft prov nu i veckan  och i nästa vecka fortsätter vi framåt med nya arbetsområden bland annat fotosyntes.

Grupperna 72, 73 och 76 kommer få sitt första prov i kemi under vecka 42. I nästa vecka ska de få veta vilka sidor som blir aktuella i Gleerups. Eleverna har själva skrivit mycket under lektionerna i sina anteckningsböcker./Barbro

 

TEKNIK: Vi är i full gång med att bygga kastmaskiner. /Christian

 

SO: Vi avslutar arbetet med kartkunskap och ska sedan titta närmare på europas geografi./Håkan

 

Franska: Vi har jobbat med bedömningsuppgifter och repetitionsövningar; feminine och masculine – ma, mon, mes. 

 

Tyska: Felix har varit sjuk den här veckan men vi andra har delvis tagit hand om gruppen som förbereder en presentation tills Felix är tillbaka.

 

Spanska: Grupp 1, lärare Sonny: Vi fortsätter att arbeta med hus,rum och möbler. Vi kommer också repetera tidigare uppgifter om grammatik.

 

IDROTT:  Veckans lektioner ligger från och med nu i Classroom. Denna veckan börjar vi med friluftsliv och att lära oss förbereda inför en dagsvandring som görs den 8/10.

 

OBS!! Vi är fortfarande utomhus så nu är det väldigt viktigt att ha koll på vädret och att kunna använda kläder efter väder. Lager-på-lager-principen är för att lättare kunna reglera så att du inte fryser eller blir för varm genom att du kan ta av eller på ett lager till beroende på väder. /Catharina

 

HEM OCH KONSUMENT: Vi fortsätter med näringslära, denna gång handlar det om fett. Vi kommer lära oss vilka typer av matfett det finns samt varför vi behöver äta fett. Vi kommer också laga kladdkaka med vispad grädde. 

 

MUSIK: Vi arbetar vidare med folkmusik från olika delar av världen, nu har vi pratat om Nordamerikas musik och kommer att komma in på Oceanien nästa vecka. De arbetar på sina “grafiska partitur” där det gäller att få en annan grupp att kunna tyda hur det de har skrivit ner ska “spelas”.

Eleverna spelar parallellt vidare på sin låtar på piano/gitarr och en del börjar på att redovisa det de lärt sig. Melodispelet kommer vi att arbeta med och redovisa fram till v43 då vi kommer att börja med nytt arbetsområde efter höstlovet.